Özel Aşılar

Ülkemizde bebekler için aşı takvimi Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve bebeklere yapılması gereken rütin aşılar vardır. Rutin aşılar dışında Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu aşı listesinde bulunmayan ama yaptırılması tavsiye edilen aşılar da vardır.  Özel aşıların takvimi ise aşağıdaki şekilde uygulanabilir.

Rotavirüs Aşısı

Rotavirüs çok bulaşıcı ve ağır hastalık tablosu yapan bir virüstür. Bebeklerde ishal, kusma ve ateş gibi belirtiler gösterir. Aşırı kusma ve ishal nedeni ile ciddi derecede vücutta sıvı kaybına neden olmaktadır, çocuklarda ağır düzeyde sıvı kaybı olduğunda hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği yapılmaktadır. Dünya genelinde aşılanmayan çocuklarda rotavirüse bağlı çocuk ölümleri görülmeye devam etmektedir. Aşı ağız yolu ile uygulanan canlı virüs aşısıdır. Rotavirüs aşısı 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanan iki farklı aşı markası mevcuttur (Rotateq-MSD, beş bileşenli, üç doz uygulanır. Rotarix-GSK, bir bileşenli, 2 doz uygulanır).

Aşının ilk dozu 6-15 hafta arasındaki bebeklere verilmeli, son doz 32. haftayı geçmemelidir. Son doz 8.ayın bitimine kadar yapılmalıdır.  Her iki markanın koruma oranları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.

İnfluenza (Grip) Aşısı

Grip, İnfluenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Grip aşısı inaktif; yani ölü bir aşıdır ve her yıl sonbahar, kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır. Aşı kas içine uygulanır.

İnaktif grip aşısı bebeklere 6. aydan itibaren yapılabilir. 6 ay – 8 yaş arası çocuklarda daha önce grip aşısı olmamışsa 1 ay ara ile 2 doz yapılır ve takip eden yıllarda yılda tek doz olarak aşılamaya devam edilir.  8 yaşından büyüklerde ilk uygulama ve sonraki yıllarda yılda bir kez yapılır. Grip aşısı, öncelikle risk gruplarına (astım, diyabet, kronik kalp, akciğer, kemik iliği ve böbrek hastaları vb) önerilmekle birlikte, 6 aylıktan büyük tüm sağlıklı çocuklara uygulanmasına yönelik çabalar desteklenmelidir.

Aşının koruyuculu etkisi 2 -3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle tavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz grip salgını başlamadan önce eylül – ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir.

Konjuge Meningokok Aşısı

Meningokok enfeksiyonları oldukça tehlikeli olabilen, çok ağır, ölüme neden olabilen bir bakteriyemi (kanda mikrop) ve menenjit tablosu oluşturabilir.Tedavi ile hayatta kalanların yaklaşık %20’sinde ise sağırlık, zeka geriliği, havale, uzuv kaybı (kol ya da bacaklarda kesilme) gibi kalıcı hasarlar oluşmaktadır. Ülkemizde yıllık görülme sıklığı ve yaş dağılımı  tam olarak bilinmemekle birlikte Avrupa’ya göre 10 kat daha fazla olduğu düşünülmektedir. 2 yaş altı çocuklarda meningokok hastalığının daha sık görüldüğü yönünde sınırlı sayıda da olsa bilimsel veriler mevcuttur. Konjuge meningokok aşısı 2 yaş altı çocuklarda da güçlü immünojendir, sağlanan immunite (bağışıklık) uzun sürelidir ve immun hafıza oluşur. Aşı dünyada birçok ülkede farklı yaş gruplarına olmakla birlikte (İngiltere,Yunanistan,ABD,Çin gibi) rutin uygulanmakta olup, ülkemizde özel aşı kapsamında yapılmaktadır. İki tip meningokok aşısı mevcuttur. Birincisi meningokok A, C, Y, W (Nimenrix-Pfizer, Menactra-Sanofi Pasteur, Menveo-GSK) bakteri tiplerini içereni, ikincisi meningokok B (Bexsero-GSK) bakteri tipini içeren şeklindedir.

4 değerli konjuge meningokok aşısı, farklı markaların ruhsatlandırılma aşamasında belirlenen ilk doz uygulanma yaşı değişmekle birlikte 6-12 hafta arası yapılabilir. İlk dozun yapıldığı yaşa göre takip eden dozların uygulama şeması belirlenerek toplam aşı dozları tamamlanır.

Meningokok grup B aşısı Kasım 2018’den beri Türkiye’de ruhsatlandırılarak uygulanmaya başlandı.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Rahim ağzı kanseri aşısı (HPV aşısı), insan papilloma virüsüne (HPV) karşı geliştirilmiş bir aşıdır ve rahim ağzı kanserini önlemede önemli bir rol oynar. HPV, rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Aşının bilimsel temelleri ve etkinliği üzerine yapılan araştırmalar, aşının rahim ağzı kanserinin yanı sıra diğer HPV ile ilişkili kanser türlerinin de riskini büyük oranda azalttığını göstermektedir.
 
Akademik açıdan rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili bazı önemli noktalar:
 
1.Etkinlik ve Güvenlik: HPV aşısı üzerine yapılan geniş kapsamlı klinik çalışmalar, aşının rahim ağzı kanserini önlemede %90’dan fazla etkili olduğunu göstermiştir. Aşı, özellikle cinsel aktivitenin başlamasından önce uygulandığında daha etkilidir. Aşının güvenliği de birçok çalışma ile doğrulanmış olup, yaygın olarak önerilmektedir.
2.Aşı Türleri: Piyasada iki ana HPV aşısı vardır:
•Gardasil: HPV’nin 6, 11, 16 ve 18 türlerine karşı koruma sağlar.
•Cervarix: HPV’nin 16 ve 18 türlerine karşı koruma sağlar.
Gardasil 9 isimli genişletilmiş bir versiyon ise 9 farklı HPV türüne karşı koruma sağlar.
3.Bağışıklık Süresi: Yapılan çalışmalara göre, HPV aşısının sağladığı bağışıklık uzun sürelidir ve şu ana kadar yapılan gözlemler, en az 10 yıl süren bir koruma sağladığını ortaya koymaktadır.
4.Aşının Yaş Gruplarına Etkisi: Aşı, genellikle 9-12 yaş aralığındaki çocuklara önerilmektedir, ancak 26 yaşına kadar yapılabilir. Daha ileri yaşlardaki bireylere aşının yapılması, bireysel durumlara göre doktor tavsiyesiyle gerçekleşebilir.

Etiketler:

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları

Paylaş: